Maak een afspraak

© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.

Tel: 010 46 26 909

Weekendje bikepacken in Rheintal met de Avaghon Racert

Martin fietst op een Avaghon Racert

Toeval bestaat niet maar wat leuk dat ik vrijdag op de 1e dag van ons weekendje bikepacken door het Rheintal een mail van Bike4travel krijg waarin gevraagd wordt of je een leuke foto en/of verhaal hebt ter inspiratie. Dus na dat weekendje dacht ik: kleine moeite toch, stuur Ellen een paar foto’s klaar. OK, nog een verhaal erbij: prima.

Martin
Even voorafgaand aan het weekend: ik ben Martin uit Den Haag en doe nu al zo’n 20 jaar fietsvakanties. Eerst in Nederland (nog op mijn oude Batavus Apache, die binnenkort toch echt ruimte moet maken in onze schuur), later in diverse delen van Europa. In 2007 heb ik een Idworx Easy Rohler gekocht en heb daar inmiddels zo’n 75.000 km mee gefietst (vakanties maar ook gewoon woon-werk). De laatste jaren kriebelde het want ik wilde toch graag een fiets met Rohloff + riem (meeste onderhoud aan de Idworx betreft de ketting). Maar ja nog een vakantiefiets erbij is ook overdreven en de Idworx doet het nog prima (vorig jaar voor de 2e keer mee naar Rome gefietst).

Interesse in de Avaghon Racert
En sinds een paar jaar heb ik ook interesse in een racefiets maar wilde er meer mee kunnen dan alleen racen. Na wat speurwerk kwam ik op de fietsbeurs in aanraking met Bike4travel en die hebben de Avaghon Racert: een stalen racefiets. Na wat proefritjes op de Racert (met en zonder bepakking) en wat andere merken was ik overtuigd: dit wordt mijn nieuwe fiets. Mooi dat vorig jaar mijn werkgever ook weer een fietsplan aanbood en dus was de knoop uiteindelijk snel gehakt. Omdat ik hem ook als vakantiefiets wil gebruiken nog met Marco afgestemd of de fiets met 27.5“ wielen geleverd kon worden zodat er banden van zo’n 40mm onder kunnen. Die banden heb ik er voor de winter omgelegd en die had ik dus ook nodig tijdens ons weekendje bikepacken in het Rheintal.

Martin met zijn Avaghon Racert

Rheintal bikepackingroute
De route van het Rheintal heb ik van bikepacking.com. Het is een tocht van zo’n 260 km,
50% verhard, 50% onverhard, 99% rijdbaar(?), te doen in 3-4 dagen en ruim 5300 hoogtemeters. Op deze site kwam ik toen ik dacht: ga ik nu ook een voor- en achterdrager op de Racert monteren of…. En het bikepacking concept trok me wel aan. In ieder geval voor als je een paar dagen met de fiets flink wat kilometers wilt maken en niet kampeert. Dus inmiddels ook een zadeltas aangeschaft en daar moet alle bagage voor het weekendje in. En dat gaat prima. Donderdagavond met de Racert en een mountainbike in de auto naar ons hotel in Wachtberg (even ten zuiden van Bonn) gereden. De route hadden we verdeeld in 100, 90 en 70 km zodat we zondags op tijd weer terug konden. Ik had overigens totaal geen mountainbike ervaring en wist dus niet wat me te wachten stond. Nou dat heb ik geweten. De 1e dag was het flink onverhard klimmen en dalen en de route ging dwars door het bos. Dat was best pittig maar ook erg mooi. Na de lunch raakten we van de route (ja, ja ondanks gebruik van OSMAND op de smartphone en een Garmin). En dus moesten we een flink stuk lopen want fietsen was op dat stuk niet te doen. Na een lange onverharde afdaling dachten we ‘even’ naar ons hotel te fietsen over de verharde weg maar in de Eiffel is het net als in de Ardennen: omhoog, omlaag, omhoog, etc. dus vlak voordat het donker werd, arriveerden we bij het hotel. De volgende dag zouden we die 90 km wel redden door op tijd weg te gaan. Maar als er dan ’s middags een stuk of 10 bomen de route barricaderen en er met fiets en al flink geklauterd moet worden dan kost dat de nodige tijd en energie. En daarna ging de route omlaag via een smal wandelpad en zonder mountainbike ervaring besloten we om daar maar naar beneden te lopen. Later volgde zo’n zelfde wandelpad maar dan omhoog…

Martin met zijn Avaghon Racert

Terrasjes pakken
Op het 3e terras van die dag (ja dat hoort er natuurlijk ook bij) kwamen we een beetje bij en moesten helaas concluderen dat we de 2e dag weliswaar de route konden volgen maar dat we de zwaarte wederom niet goed ingeschat hadden. Afdalen naar de Rijn en langs die rivier naar ons laatste hotel was de beste oplossing om voor het donker daar te zijn. De 70 km op de laatste dag hebben we vooraf goed bestudeerd (was bijna alleen maar onverhard weer met veel hoogtemeters). Dus met de ervaring van de eerste 2 dagen besloten we om met de veerboot alvast naar de andere kant van de Rijn te gaan en heerlijk met de stroom mee te fietsen. Even onder Bonn pakten we de route weer op en hebben we nog pittig in stijl afgesloten door nog de nodige kilometers onverhard te klimmen en te dalen. Al met al een heerlijk weekend maar voor een onervaren mountainbiker als ik, en nog vrij vroeg in het fietsseizoen, misschien iets te veel van het goede. De Racert beviel overigens goed met de brede banden. Op het onverharde was ik in het voordeel ten opzichte van de mountainbike. Op sommige onverharde stukken moest ik het afleggen tegen de mountainbike met zijn nog bredere banden en iets lichter verzet. En ook het bikepacken met alleen een zadeltasje was een fantastische ervaring, want als we de fietsen eenmaal gestald hadden bij het hotel dan liep je met slechts een klein tasje naar je hotelkamer. Voor wat betreft de natuur waar je doorheen fietst, is het denk nog mooier als je iets later gaat wanneer alles in bloei komt of in de herfstperiode. Maar al met al was het een hele leuke ervaring en zal ik in de toekomst zeker vaker dit soort ongebaande wegen inslaan.

Martin met zijn Avaghon Racert

Veelzijdige fiets
En inmiddels heb ik ook al weer door de “o, o, Den Haag mooie duinen” gefietst op de Racert. Maar van de week zet ik de Schwalbe Durano bandjes er weer onder voor de langere toertochten (eind volgende maand bijvoorbeeld weer Limburgs Mooiste). De Racert is voor mij de ideale fiets om al dit soort verschillende fietstochten te kunnen maken. Waar onze fietsvakantie dit jaar heen gaat is nog (steeds) niet helemaal duidelijk maar wat vast staat is dat ik dan de dragers van de Idworx overzet op de Racert en hem dan ook nog als vakantiefiets gebruik. Hoezo veelzijdig?

Martin met zijn Avaghon Racert

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers

Bike4travel Rotterdam
Adres
Satijnbloem 41
3068 JP Rotterdam
Nederland
Openingstijden winkel
 • Ma
  gesloten
 • Di - Do

  9.00 – 17.30

 • Vr

  9.00 – 19.00

 • Za

  10.00 – 17.00

 • Zo

  gesloten

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Informatie
Volg ons
© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.