Wat weegt die fiets nou? Een vraag die we zo nu en dan krijgen over de fietsen die we in de showroom hebben staan. En misschien heb jij die vraag ook wel, daarom in dit blog een uitleg over waar dat gewicht nu precies in zit.
Op het gewicht van een frame en vork van een vakantiefiets wordt niet bespaard, omdat de eigenschappen ‘sterk’ en ‘stijf’ belangrijker zijn dan ‘licht’ en ‘snel’. Voor een racefiets geldt duidelijk het omgekeerde en vind je hoogwaardige (carbon) frames van rond een kilo. Maar goed, aan zo’n fiets moet je ook geen 20 kilo bagage hangen, dan zwabbert ‘ie waarschijnlijk alle kanten op. Met andere woorden, je kunt frame en vork wel lichter maken, maar dan lever je in qua stijfheid en sterkte. En dat is nou precies iets wat niet gewenst is voor een degelijke vakantiefiets.
Daarbij moet je ook beseffen dat een lichte fiets niet automatisch ook licht fietst!
Maar, wat weegt een frame van een vakantiefiets dan ongeveer? Een frame van een beetje stijve en sterke vakantiefiets weegt zo tussen de 2200 en 2800 gram en reken voor een vork zo tussen de 900 en 1500 gram. Grofweg zit je dan rond de 3-4 kilo voor frame en voorvork. Een gemiddelde vakantiefiets, compleet met dragers en standaard (ik heb ze allemaal gewogen in de showroom) weegt zo’n 17 tot 19 kilo. Nu zijn het bijna allemaal custombuilt fietsen, dus de afmontage die je zelf kiest, heeft invloed op het uiteindelijke totaalgewicht van je vakantiefiets. Je hebt hier dus zelf enigszins invloed op.
Gemiddeld betekent het dat er 13 tot 15 kilo aan onderdelen aan hangt en daar kun je dus enigszins wel op besparen, maar je levert dan vaak in op duurzaamheid en gemak. Wil je liever geen banden plakken? Een Marathon Plus (47-622) weegt al snel 1100 gram… per band! Marathon Almotion, een fijne licht lopende band, met best een goede antilek laag tikt slechts 675 gram aan (50-622). Het lichtste zadel in ons assortiment op dit moment weegt 275 gram, het zwaarste zadel 860 gram. Een standaard weegt minimaal 390 gram, een slot 580 gram, een voordrager minimaal 500 gram. Pedalen heb je voor rond de 500 gram, maar ook voor 300 gram en zelfs lichter. En natuurlijk de aandrijving kan enigszins verschil maken. Kortom, als je je best doet, kun je een kilo of 2-3 besparen op het uiteindelijke gewicht.
Voor de meeste vakantiefietsers gaat comfort boven snelheid. En comfort betekent vaak meer gewicht en de meeste fietsers hebben er ook geen probleem mee. Het is toch wel fijn om een goede nachtrust te hebben op een comfortabele slaapmat, of die extra trui als het net wat frisser is. Velen pakken ook hun ‘onzekerheden’ in en zo gaan veel reserve-onderdelen mee die misschien nooit gebruikt worden. Alles hangt ook af van je doel; snel, licht, de bergen in, onverhard misschien of rustig van terrasje naar terrasje, wereldreis of korte vakantie. Je kunt misschien een kilo, misschien wel 10 kilo besparen als je je best doet. Maar de vraag is, welke invloed heeft die besparing op je snelheid?
Alee van CyclingAbout (voor velen een bekende) heeft hier eens onderzoek naar gedaan en dat delen we graag. Allereerst zijn er ‘droge cijfers’, vanachter je bureau kun je zelf uitrekenen wat het verschil in snelheid is met BikeCalculator.
Een voorbeeld:
Power = 150 watts
Rider weight = 70kg
Bicycle weight = 17kg
Tires = Tubes
Position = Bar ends
Grade = 0
Head wind = 0
Distance = 80
Temperature = 20
Elevation = 0
Met deze input zit je 172,95 minuten in het zadel om 80 kilometer af te leggen. (We laten tegenwind, hoogte en hoogtemeters dus buiten beschouwing). Stel, je haalt 2 kilo van je fiets, dan doe je over diezelfde 80 kilometer 172,67 minuten. Dat is slechts een paar seconden sneller!
We nemen weer even de basis van 17kg voor de fiets en stellen nu dat je die 80 kilometer moet klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%, dan doe je daar 451,48 minuten over. Wanneer je het gewicht van de fiets weer wijzigt naar 15kg, dan doe je er 442,43 minuten over. Op zo’n tijd en zo’n afstand is het verschil van ongeveer 9 minuten natuurlijk niks!
NB. we zeggen niet dat gewicht niets uitmaakt, maar willen wel aangeven dat het gewicht van je fiets slecht een klein deel is van het totaalgewicht en dat een twee kilo lichtere fiets uiteindelijk op het geheel minder uitmaakt dan je denkt.
Bepaal voor jezelf dus of dat de gewichtsbesparing waard is.
Houd er verder rekening mee dat het stuurgedrag verandert bij meer of minder gewicht en wellicht vind je het belangrijk dat fiets met bagage onder een bepaald gewicht blijft in verband met vervoer en eventuele kosten van vervoer. En fiets je veel off-road over smalle paadjes, dan is minder gewicht gewoon fijner fietsen.
Maar, zoals eerder gezegd, besef ook dat een lichte fiets niet automatisch licht fietst.
Op de site van BikeCalculator kun je zelf allerlei berekeningen uitvoeren en zien wat het effect is en kun je bijvoorbeeld ook hoogte en tegenwind mee nemen in je berekening.
Kloppen deze berekeningen met de praktijk?
Gelukkig heeft Alee dat voor ons ook getest en zijn conclusie is dat het redelijk overeenkomt met de gegevens van BikeCalculator.
“Ik vind 15,5 kilo echt nog te zwaar, zeker omdat ik ook al 30 kilo bagage meeneem.” Ik nog voorzichtig proberen: “misschien kun je iets minder bagage meenemen? Het is makkelijker om daar (ik houd het schappelijk) 2 kilo af te halen dan om deze fiets nog twee kilo lichter te maken met de wensen die je hebt.”
Zoals gezegd kun je met bepaalde keuzes van onderdelen enige invloed uitoefenen op het totaalgewicht van de fiets, maar soms is het makkelijker om te besparen op je bagage. En dan moet je keuzes maken: meer of minder comfort. En stoort het je dat je enkele minuten langer doet over je rit?
Kortom; vakantiefietsen zijn gericht op sterk, stijf, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Eigenschappen die meer gewicht met zich meebrengen. Maar, besef ook, dat het vaak makkelijker is om twee kilo gewicht op je bagage te besparen dan op je vakantiefiets. En besef vooral dat de tijdwinst eigenlijk minimaal is; namelijk 1 minuut en 20 seconden op elke extra kilo die je bespaart.
“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”
Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers
9.00 – 17.30
9.00 – 19.00
10.00 – 17.00
gesloten
Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.
Pinion versnellingsbak