Skip to main content
Tel: 010 46 26 909

Tools &
Reserveonderdelen

Deze tools en reserveonderdelen mogen niet ontbreken in je fietstas

Goed voorbereid is het halve werk

De juiste tools en reserveonderdelen in je fietstas steken, is geen verkeerde keuze. Een lekke band kan altijd gebeuren of een boutje trilt los; dan is het fijn dat je de juiste tools en de juiste onderdelen bij je hebt. En ook al weet je zelf niet hoe je een spaak vervangt, met de juiste spaaklengte bij je gestoken, is er onderweg vast iemand die je kan helpen.

Naast tie-wraps, boutjes- en moertjes, bandenplaksetje en bandenlichters, hebben we hieronder een klein lijstje van de belangrijkste tools die we zelf meenemen. Een complete paklijst kun je hier downloaden.

Binnenband

Een open deur; maar een reserve binnenband hoort thuis in je fietstas. Je vindt ze met verschillende ventielsoorten, maar je kunt er vanuit gaan dat Santos, Idworx en Avaghon werken met het Franse ventiel (SV).

Afhankelijk van je bandmaat, zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Omdat tegenwoordig de meeste fietsen met 50mm banden (50-622) worden afgeleverd, kom je dan uit bij de type 19.

Minitool

Een minitool met de meest voorkomende inbus- en torx maten is altijd handig om bij je te steken. De Topeak Ratchet is zo’n handig stukje gereedschap en wij stoppen er als bonus nog een Torx20 bij; deze maat heb je nodig voor je Rohloff.

Gates CDX beltdrive bij Bike4travel Gates CDX beltdrive bij Bike4travel

Gates riem

Ondanks dat de kans op een gebroken riem erg klein is, voor een langere vakantie nemen wij altijd een reserve-riem mee. We hebben ‘m gelukkig nog niet hoeven gebruiken, maar het is een onderdeel dat niet veel ruimte in beslag neemt en ook niet veel weegt. En mocht het onverhoopt toch fout gaan – door een ongeluk, vervoer of toch verder versleten dan gedacht – dan kun je in een mum van tijd weer verder fietsen.

Geen riem, maar een ketting? Onze tip: wissel de ketting elke 1500 kilometer; zo gaan ketting en tandwielen langer mee.

Riem spanningsmeter

Naast een reserve-riem, kunnen we ook de Avaghon Riemspanningsmeter van harte aanbevelen. Met dit lichtgewicht tooltje krijg je een goede indicatie of je riem nog goed op spanning staat.

Wist je dat bij grote temperatuurveranderingen je frame kan uitzetten? Hierdoor neemt de spanning van de riem automatisch toe.

Spaken

Een setje reservespaken mee nemen op fietsvakantie kan geen kwaad. Ook al kun je zelf geen spaak vervangen of een wiel vlechten; op deze manier heb je in ieder geval de juiste lengte bij je en onderweg is er vast iemand die je kan helpen.

We adviseren per benodigde maat een setje van 3 spaken mee te nemen. (De spaaklengte hangt af van velgmaat en naaf).

Riem spray

Staat de spanning en uitlijning van je riem goed, maar ervaar je een knarsend geluid? Met een beetje water is dit vaak voor een korte periode al verholpen. Met siliconenspray van Cyclon of Gates is je riem langdurig vrij van piepende geluidjes.

Heb je geen riem, maar een ketting? Steek dan een flesje kettingolie in je tas.

Pomp

Deze mag natuurlijk niet ontbreken. Een handzame pomp, het liefst met een soepel slangetje. Niet te groot, want dan is het lastig meenemen. Niet te klein, want dan pomp je jezelf het apezuur. 😉

Wij adviseren de pomp op te bergen in je fietstas en niet op je fiets te monteren. Als het goed is, heb je ‘m niet nodig en buiten je frame is ‘ie continu bloot gesteld aan de elementen wat de levensduur niet bevordert. Bovendien kan iemand met minder goede bedoelingen de pomp zo van je fiets af pikken.

We hebben goede ervaringen met de Topeak Morph pompen en Lezyne pompen.

Remblokken

Bij nat weer en een flinke afdaling en veel gebruik van de remmen, kun je de blokken snel slijten. Neem daarom altijd een setje reserve-blokken mee; voor je velgremmen of je schijfremmen.

Het weegt niet veel, neemt weinig ruimte in beslag, maar je zult er maar om verlegen zitten.

Zijn de blokken nog niet versleten voor je op vakantie gaat, maar gaan ze net niet lang genoeg mee? Monteer voor vertrek nieuwe en gebruik de half-versleten als reserve.

Maak een proefrit

Kom langs bij Bike4travel; exclusief dealer van Avaghon fietsen.

Openbaar Vervoer

Trein: Station Rotterdam Alexander
Metro: Binnenhof

Parkeren

Parkeren kan gratis bij ons voor de deur en op het grote parkeerterrein aan de achterkant van het gebouw.

Telefoonnummer

Ma – gesloten
Di – Do – 9.00 – 17.30
Vr – 9.00 – 19.00
Za – 10.00 – 17.00
Zo – gesloten

Satijnbloem 41
3068 JP Rotterdam
Nederland

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers