Skip to main content
Tel: 010 46 26 909

Stack & reach, wat is het?

Stack en reach framemaat Avaghon X29 Titanium

We weten allemaal dat een goede zithouding en daarbij horende juiste framemaat je plezier in fietsvakanties vergroot. Pijntjes onderweg nemen de overhand en voordat je het weet, kun je niet meer genieten van de wind door je haren en de zon op je gezicht. Wat voor fiets je dus ook kiest, een goede zithouding en daarbij passende framemaat zijn zeer belangrijk. Als we het dan hebben over de juiste framemaat, lees je regelmatig over ‘stack’ en ‘reach’, maar wat is dat nu eigenlijk?

Binnenbeenlengte, is toch genoeg?

“Ik ben 1,70m lang en heb een binnenbeenlengte van 80cm, dus welke framemaat moet ik hebben?” Of: “Ik heb altijd een 57, dus mijn volgende fiets moet dat ook zijn.” Nee, dit zijn beiden verkeerde uitgangspunten.

Want was is een framemaat eigenlijk? De maatvoering die fabrikanten voor ‘framemaat’ gebruiken, kan namelijk nogal verschillen. Met andere woorden: maat 57 van merk X is niet zomaar hetzelfde als maat 57 van merk Y. Tegenwoordig verschillen geometrie en maatvoering van fabrikanten te veel om dus te kunnen zeggen dat je altijd op een 57 zou moeten fietsen.

Hoe jij op de fiets zit, je zithouding dus, is een veel grotere factor. En dan komen de termen stack en reach om de hoek kijken. Deze twee waardes vormen de basis van je zithouding op je fiets, het zijn de ‘beperkingen’ van een framemaat, waarbinnen de voor jou ideale zithouding moet kunnen passen.
Maar wat betekenen ze?

Stack en Reach

Stack is het hoogteverschil tussen bovenkant balhoofdbuis en het midden van de trapas. We hebben het bij stack dus over de verticale afstand.

Reach is de horizontale afstand tussen trapas en balhoofd.

Zijn deze maten heilig? Nee, want er zijn ‘hulpmiddelen’ om de marges te vergroten.

Zo kun je invloed op de stack uitoefenen door spacers te gebruiken, een stuurpen met een andere hoek te monteren (of een verstelbare stuurpen) of een riser stuur of juist een flat stuur te monteren.

En de reach kun je beïnvloeden door een stuur met een andere kromming (sweep) te kiezen of een kortere of langere stuurpen te monteren.

Je hebt dus marges en op deze manier komen meerdere modellen in aanmerking. Maar let wel, je kunt natuurlijk niet eindeloos spacers monteren of een stuur met een andere kromming kiezen.

Zelf de stack en reach uitrekenen, kan dat?

Ja, wellicht niet heel nauwkeurig, maar je komt een heel eind. Met een loodlijn, een rolmaat en een potlood kun je zelf de stack en reach van je huidige fiets uitrekenen. Zorg er wel voor dat je fiets goed rechtop staat en hij niet kan wegrollen.

Stack uitrekenen: meet de trapashoogte en de balhoofdhoogte. De stack is balhoofdhoogte – trapashoogte.

Reach uitrekenen: plaats loodlijn op het hart van de trapas, markeer de plek op de grond. Plaats vervolgens de loodlijn op het hard van de balhoofd en markeer ook deze plek. De reach is de afmeting tussen deze twee punten.

Zelf stack en reach uitrekenen Avaghon X29 Titanium

Conclusie

Voordat je een framemaat en model fiets kiest, bepaal je eerst je zithouding. Met die informatie en de geometrie-gegevens kun je pas bepalen welke framemaat van welk type fiets voor jou geschikt is.

 

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers