Schijfremmen: eigenschappen, tips, onderhoud en remblokken

In het artikel over de verschillende geschikte remmen voor vakantiefietsen, heb ik het al kort gehad over de schijfremmen. In dit artikel wil ik daar wat meer over vertellen. Wat zijn de eigenschappen, hoe zit het met onderhoud en welke remblokken zijn geschikt?
Geschikt voor vakantiefietsen?
Of schijfremmen geschikt zijn voor vakantiefietsen is misschien wel de meest gestelde vraag. Sommige mensen vinden het nog steeds een ‘eng’ idee om voor schijfremmen te kiezen, omdat ze kwetsbaarder zouden zijn bij vervoer. Ook wij behoorden ‘vroegûh’ tot die groep, maar zijn inmiddels meer dan gecharmeerd door de eigenschappen van deze remmen. Ze zijn met fiets en al meerdere malen mee het vliegtuig in gegaan en we hebben de remmen al behoorlijk op de proef gesteld bij steile, onverharde afdalingen met slecht weer. Om meteen maar naar de conclusie te skippen: wij zijn om!
De remkracht van de hydraulische schijfrem is ongekend en dat geeft toch wel een heel veilig gevoel hoor als je met volle bepakking de berg af fietst! En veiligheid scoort punten bij mij (en bij jullie?). Dus ja, de schijfrem is inmiddels zeer goed en zeker geschikt voor vakantiefietsen. Is het een must? Nee, met bijvoorbeeld de hydraulische velgremmen van Magura haal je ook prima remmen in huis.
We zullen in dit artikel verder ingaan op de eigenschappen van de schijfremmen, zodat je voor jezelf goed kunt bepalen welke rem voor jou het meest geschikt is.
Algemene eigenschappen van de schijfrem
Schijfremmen hebben een uitermate goede remkracht, ook bij nat weer. Daarbij heb je het voordeel dat je velg dus niet slijt of warm wordt en je dus ook bijvoorbeeld (lichtere) velgen zonder rem-vlak kunt monteren. Omdat schijfremmen in het buitenland super populair zijn, is de verkrijgbaarheid ook goed. Wanneer je tijdens een afdaling echt flink en vaak in de remmen moet knijpen, dan willen ze nog wel eens gaan piepen en ook na een regenbui kunnen ze kort aanlopen. Na een keer remmen, is dat laatste meestal weer verholpen, zeker bij de hydraulische variant.
Hydraulisch versus mechanische schijfremmen
Schijfremmen komen in twee varianten: mechanisch en hydraulisch.
De mechanische schijfremmen zijn het meest eenvoudig: ze werken met een gewone binnenkabel. Dit maakt dat ze makkelijk te repareren zijn, maar aan de andere kant moet je ze zelf regelmatig handmatig afstellen. Ook hebben de mechanische schijfremmen minder remkracht dan de hydraulische.
De rem met verreweg de meeste remkracht, is de hydraulische schijfrem. De remhendels zijn niet voor niets kort, zodat je maar met één vinger remt, anders maak je zo een snoekduik over je fiets! De hydraulische schijfrem remt ook extra soepel en als bonus stellen ze zichzelf af en compenseren dus ook slijtage van de remblokken.
Inremmen
Om de levensduur van je remblokken te verlengen en de remkracht te vergroten, is het noodzakelijk dat je je schijfrem ‘inremt’.
Een schijfremblok is namelijk gemaakt van hars met daarin kunststof of metalen deeltjes, die tijdens het inremmen onder hoge temperatuur samensmelten. Doordat het hars verhard, verleng je de levensduur. Dit proces noemen we ‘verglazen’: een dun laagje ‘film’ blijft achter op de blokken, zodat blok en schijf optimaal kunnen samenwerken.
Hoe moet je je remblokken inremmen?
Inremmen doe je door de temperatuur te laten stijgen door wrijving van de schijf.
Dit kan bijvoorbeeld door minimaal 10x achter elkaar van 30 kilometer per uur tot bijna stilstand af te remmen. Dit moet je direct achter elkaar doen. Een andere manier is ‘slepend’ remmen: fiets een heuvel of brug af terwijl je één van de remmen slepend gebruikt. Herhaal dit voor de andere rem.
Onderhoud schijfrem
Voor schijfremmen kennen we de volgende onderhoudsmomenten:
* maak de remklauw schoon als deze piept of de remkracht minder wordt
* vervang de remblokken als er ongeveer 0,5mm ‘vlees’ over is
* ontlucht de rem voor een perfecte werking. Doe dit als de remdruk laag is, bijvoorbeeld met nieuwe remblokken (wij raden aan om dit door een fietsenmaker te laten doen)
Tips voor onderhoud
Voor een langere levensduur hebben we de volgende onderhoud tips voor je:
* ontvet de remschijven bij het plaatsen van nieuwe blokken of wanneer je een nieuwe schijf monteert
* neem altijd als reserve een extra setje remblokken mee op vakantie
* zorg dat je altijd de juiste remolie gebruikt (Dot 4, Dot 5, Dot 5.1 of minerale olie)


Type remblokken
Voor schijfremmen zijn er twee belangrijke typen remblokken, de sintered of resin blokken.
Sintered remblokken zijn gemaakt van ijzerdeeltjes die onder warmte zijn samengeperst. Sintered remblokken zijn de ‘metalen’ remblokken.
Voordelen:
* ze zijn beter bestand tegen hoge temperaturen en natte omstandigheden
* ze gaan langer mee
Nadelen:
* ze maken meer geluid
* je moet ze langer inremmen
* remkracht is minder
Resin remblokken zijn gemaakt van organisch materiaal dat door middel van hars bij elkaar wordt gehouden. Resin remblokken zijn de organische remblokken.
Voordelen:
* ze zijn stiller dan de sintered blokken
* ze hebben een kortere inrem-periode nodig
Nadelen:
* ze slijten iets sneller dan de sintered remblokken
* bij natte omstandigheden neemt de remprestatie iets af
* bij extreem gebruik, kunnen ze oververhit raken en neemt de remkwaliteit af
Welke remblokken moet je nu nemen?
Wij raden aan om voor sintered blokken te kiezen als je wat zwaarder bent, regelmatig in natte omstandigheden fietst (of in de winter) of als je vindt dat de organische (resin) remblokken te snel slijten.
Wij raden aan om voor de resin blokken te kiezen voor gebruik in droge omstandigheden, je de gesinterde remmen niet lekker vindt remmen, je de voorkeur geeft aan stillere remmen of bij gebruik in de zomer.
Zelf ervaren?
Wil je zelf eens de remkracht van een schijfrem ervaren? Kom langs in de winkel voor meer informatie en een eventuele proefrit. Of neem contact met ons op wanneer je nog vragen hebt.
Tip!
Om te voorkomen dat ze leeglopen tijdens vervoer, bindt een elastiek om de remhendel. Wanneer deze ‘ingeknepen’ is, is de leiding namelijk gesloten.
“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”
Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers