Skip to main content
Tel: 010 46 26 909

Riemaandrijving, dit is wat je moet weten

Gates CDX riemaandrijving op de Avaghon Racert

Steeds meer vakantiefietsen zijn uitgerust met riemaandrijving. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van de riem? Hoe zit dat nou met CDC en CDX? En welke fietsen hebben riemaandrijving. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over riemaandrijving van Gates.

Gates CDX riemaandrijving op de Avaghon Racert

Als we het over riemaandrijving hebben, dan praten we bij Bike4travel over de Gates riemaandrijving, oftewel Gates beltdrive. Er zijn andere merken (Continental bijv.), maar deze zijn kwalitatief een stuk minder. Santos, Idworx en Avaghon gebruiken allemaal de riemaandrijving van Gates.

Ook niet onbelangrijk om te weten, is dat de riemaandrijving alleen te gebruiken is in combinatie met een naafversnelling van bijvoorbeeld Rohloff of met de versnellingsbak van Pinion. Riem met derailleur bestaat dus niet.

CDX, CDN of CDC?

Gates beltdrive komt in meerdere varianten; CDX en CDN. Voor vakantiefietsen van Santos, Idworx en Avaghon is CDX op dit moment de standaard. Dit is de riem met de inkeping in het midden en wordt ook wel CenterTrack genoemd.

CDN is de lichte variant en is eigenlijk alleen geschikt voor stadsfietsen en lichte vrijetijdsfietsen.

Maar hoe zit het dan met CDC? Die was toch superieur? Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: CDC is niet meer. Gates is al enige tijd gestopt met de productie van de CDC riem (riem zonder inkeping) en alle vakantiefietsen, dus ook Santos, leveren tegenwoordig met CDX riem.

Maar CDC was toch zoveel beter? Ja, in de begintijd was dat zo toen ze nog tandwielen met een keramische coating leverden. Die coating bleef minstens 10.000 kilometer zitten, dus minder slijtage en dus een erg hoge levensduur. Gates levert echter al enige tijd deze tandwielen met coating niet meer.

Heb je nu CDC? Gewoon lekker doorfietsen tot de boel versleten is en dan pas om laten bouwen naar CDX, want dat kan natuurlijk gewoon.

Gates CDX beltdrive bij Bike4travel
Gates CDX beltdrive bij Bike4travel
Gates CDC beltdrive
Gates CDC beltdrive

Wat zijn de voordelen van Gates riemaandrijving?

Hier bij Bike4travel hebben we inmiddels 10.000-en kilometers met een Gates beltdrive gefietst en eigenlijk willen we niet meer terug naar een ketting. We zetten de voordelen even voor je op een rij:

√ de riem is schoon
√ de riem is stil
√ de riem is onderhoudsarm*
√ de riem is duurzaam: hij gaat 2 tot 3 keer langer mee dan je normaal met je ketting doet.
√ de riem is efficiënt; hij is namelijk niet gevoelig voor smering en belasting.**
√ de riem is licht in gewicht.
√ een fiets met riem ziet er bovendien strak en stijlvol uit.

* stof kun je afspoelen met water. Knarst je riem door droge en stoffige omstandigheden, dan kun je siliconen-spray gebruiken om dit op te lossen.

** Tests zeggen het volgende: een goed uitgelijnde, schone en gesmeerde ketting heeft een efficiëntie van 85% – 98%; bij een zwaar belaste ketting, een niet goed uitgelijnde ketting of een vieze ketting lever je veel in aan efficiëntie. Een riem is hier niet gevoelig voor en zit altijd op een efficiëntie van zo’n 96%. Of je dit ook echt merkt, dat is natuurlijk maar de vraag, maar zelf ervaren we de riem als efficiënt.

Wat zijn de nadelen van Gates riemaandrijving?

Niet elke fiets is geschikt voor riemaandrijving. Omdat de riem uit 1 stuk bestaat, heb je een namelijk een opening in het frame nodig; je hebt dus een specifiek frame nodig. Ook is de verkrijgbaarheid in het buitenland minder, wij adviseren dan ook altijd een reserveriem mee te nemen als je met vakantie gaat. Alhoewel we de eerste nog moeten breken!

Zoals eerder genoemd kun je een riem niet combineren met derailleur en ben je aangewezen op een naafversnelling van bijvoorbeeld Rohloff of een versnellingsbak van Pinion. Rohloff stelt daarbij specifieke eisen aan de stijfheid van een frame, dus niet elke Rohloff fiets is geschikt voor riemaandrijving. Idworx, Santos en Avaghon voldoen wel aan die eisen.

En als laatste; de aanschafprijs van riemaandrijving ligt hoger, maar omdat hij duurzamer is, is de prijs per kilometer uiteindelijk hetzelfde.

Opspannen en uitlijnen van de riem

De carbon vezels in de riem rekken vooral in het begin nog uit. Bij een ketting zou je er een schakel tussenuit halen, maar bij een riem kan dat dus niet, die moet je op (laten) spannen. (Lees hier meer over opspannen met schuifpadden of met eccenter). De juiste spanning zorgt voor een langere levensduur.

Span je de riem te strak, dan kan dit leiden tot versnelde slijtage van je naaf of trapas en ook je riem. Bovendien gaat ‘ie geluid maken.
Span je de riem te laag, dan geeft dit piepgeluiden en ontstaat op den duur schade aan de snaartanden.

Ook een juiste uitlijning van de riem (hiervoor gebruiken wij een speciaal tooltje) zorgt voor een langere levensduur en voorkomt bijgeluiden.

Bij fietsen van Santos, Idworx en Avaghon kun je er vanuit gaan dat ze goed gespannen zijn en goed uitgelijnd.

Is elke fiets geschikt voor riemaandrijving?

Nee, niet elke fiets is geschikt voor riemaandrijving. Zoals eerder gezegd, heb je een speciaal frame nodig met een opening voor de riem. Wil je bovendien de riemaandrijving combineren met een Rohloff naaf, dan dient het frame dus goedgekeurd te zijn.
Bij Bike4travel hebben we fietsen met riemaandrijving van Santos, Idworx en Avaghon.

Tips

  • De blauwe laag op de riem heeft geen enkele functie, het is dus geen indicatie van slijtage.
  • Voor een langere levensduur, kun je riem na bijvoorbeeld 8000 kilometer omdraaien.
  • Knik de riem nooit! De carbonvezels breken dan en hij kan meteen in de prullenbak.

 

Nog nooit met een riem gefietst? Kom eens langs voor een proefrit, wij hebben genoeg fietsen met riemaandrijving in de winkel.

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers