Maak een afspraak

© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.

Tel: 010 46 26 909

Remmen: V-brakes, Magura hydraulische velgremmen of schijfremmen?

Firmtech velgremmen van Magura

Veilig remmen en jou en je bepakking tot stilstand brengen is een must voor een goede vakantiefiets. Je wilt ten slotte niet uit de bocht vliegen en intiem met het asfalt worden, maar je wilt je zeker voelen als je met een vaart van die berg af suist.

Vakantiefietsen zijn in de regel uitgerust met v-brakes, hydraulische velgremmen of schijfremmen. Vergeet terugtrapremmen en trommelremmen, die zijn echt niet geschikt voor een vakantiefiets. In dit artikel leggen we je de eigenschappen uit van de geschikte remsystemen, zodat je voor jezelf kunt bepalen wat het best past bij jou en je wensen.

Shimano Deore LX V-brake Bike4travel

V-brakes

Vroegûh werden vakantiefietsen veelal uitgerust met V-brakes, ze zijn goedkoop en hebben voldoende remkracht. Maar V-brakes hebben wel de minste remkracht, vooral bij nat weer. Nadeel van de V-brakes is ook dat ze onderhoudsgevoelig zijn, want je moet de blokjes regelmatig afstellen en de binnenkabel vervangen. Ook moet je ze eens in de twee jaar uit elkaar halen, schoonmaken en de remnok invetten.

 

Magura HS33 bij Bike4travel

Hydraulische velgremmen

Inmiddels bijna de standaard op een beetje knappe vakantiefiets: de hydraulische velgremmen van Magura. Beschikbaar in verschillende varianten (HS11, HS33), waarbij de HS33 de betere versie is. De remgrepen van dit type zijn sterker en buigen niet door wanneer je krachtig moet remmen.
De magura’s remmen altijd soepel en hebben een meer dan voldoende remkracht. Grote voordelen zijn verder dat je blokjes niet af hoef te stellen en er weinig tot geen onderhoud nodig is. Het is namelijk een gesloten systeem. Plus, mocht je in den verre problemen krijgen dan zijn ze te vervangen voor de simpelere v-brakes. Dit laatste geldt overigens niet voor de FIRMtech versie.

 

Shimano XT schijfremmen bij Bike4travel

Schijfremmen

Schijfremmen zijn steeds meer in opkomst onder de vakantiefietsen. Niet zo gek ook, want het is de rem met de meeste remkracht, ook bij nat weer. Verder slijt je velg niet en wordt ook niet warm, zijn ze extra soepel en de hydraulische varianten stellen zichzelf af! Bovendien zijn ze goed verkrijgbaar in het buitenland. Zijn ze perfect? Nee, ze hebben ook nadelen. Zo kunnen ze gaan piepen en na een regenbui willen ze wel eens (kort) aanlopen, voordat ze zichzelf weer ‘zetten’.

In een volgend artikel ga ik uitgebreider in op de schijfremmen, het onderhoud ervan en de remblokken.

 

Mechanische schijfremmen

 • Eenvoudig systeem met een binnenkabel
 • Makkelijk te repareren
 • Moet regelmatig afgesteld worden
 • Mindere remkracht dan de hydraulische variant

Hydraulische schijfremmen

 • Verreweg de meeste remkracht (remmen met 1 vinger mogelijk)
 • Remt extra soepel
 • Ze stellen zichzelf af en compenseren slijtage

Bovenstaande eigenschappen hebben we samengesteld door onze eigen kilometerslange ervaring met deze remsystemen en natuurlijk door ervaringen van klanten. Dit geeft een zeer goed beeld van de prestaties van de remmen.

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers

Adres
Satijnbloem 41
3068 JP Rotterdam
Nederland
Openingstijden winkel
 • Ma
  gesloten
 • Di - Do

  9.00 – 17.30

 • Vr

  9.00 – 19.00

 • Za

  10.00 – 17.00

 • Zo

  gesloten

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Informatie
Volg ons
© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.