Skip to main content
Tel: 010 46 26 909

De
Pinion
versnellingsbak

Alles wat je moet weten

Het bedrijf achter de Pinion versnellingsbak

Het idee voor een centraal gemonteerde versnellingsbak is ontstaan op het transmissie ontwikkelcentrum van Porsche. Michael Schmitz en Christoph Lermen werkten daar samen en zijn beiden enthousiaste mountainbikers. Hier ontstond het plan om een intuïtief, precies en onderhoudsarm schakelsysteem te ontwerpen voor de fiets.

De ontwikkeling duurde 5 jaar; verschillende prototypes en test-exemplaren passeerden de revue en in 2010 zag de eerste box het licht; de P1.18 was geboren.

In 2014 kregen Elmar en Ellen een Santos Travelmaster 2.9 met Pinion P1.18 versnellingsbak als test mee op hun wereldreis. Ze trapten er uiteindelijk ieder meer dan 10.000 kilometers mee weg. Toen de kinderziektes er eenmaal uit waren, verschenen de bakken in de high-end vakantiefietsen en zijn ze inmiddels breed beschikbaar bij verschillende modellen van Avaghon, Santos en Idworx.

Pinion

De Pinion versnellingsbak is ontwikkeld door voormalige Porsche ingenieurs en is sinds 2010 op de markt en enkele jaren later beschikbaar gekomen op de vakantiefietsen in het hogere segment. Waar Rohloff beschikbaar is in 1 versie, heeft Pinion meerdere modellen op de markt: P-line (P1.18, P1.12 en P1.9) en de C-line (C1.12, C1.9 en C1.6.).

De nummers corresponderen met het aantal versnellingen. De P-line bakken zijn zwaarder en de behuizing is van CNC-gefreesd aluminium; de C-line bakken hebben een lichtere magnesium behuizing.

De versnellingsbak is een intern, gesealed versnellingssysteem, zodat water en vuil het schakelmechanisme niet kunnen beïnvloeden en er geen olie naar buiten kan.

De Pinion bak bevindt zich op de plaats van de crankset, dat betekent dat je frame aangepast moet worden zodat de bak mooi past en vastgezet kan worden met 6 bouten.

Pinion – een overzicht

  • intern versnellingssysteem
  • verkrijgbaar in meerdere versies
  • groter bereik dan Rohloff
  • onderhoudsarm (1x in de 10.000km óf 1x per jaar olie verversen)
  • zeer duurzaam
  • te combineren met Gates riemaandrijving
  • schakelen in stilstand mogelijk
  • meerdere versnellingen tegelijk schakelen
  • centraal geplaatst in het hart van het frame
  • te combineren met achterwiel motor zoals Neodrives
  • geruisloos in het hele bereik
  • 5 jaar garantie op de P1.18
  • zwaarder dan Rohloff

P-Line & C-Line

Pinion P-Line

De Pinion P-Line is beschikbaar in 9, 12, of 18 versnellingen, waarbij de stappen tussen de versnellingen in gelijke stappen is verdeeld.

Het neusje van de zalm is de P1.18; deze bak met 18 versnellingen heeft met 11,5% de kleinste stappen tussen de versnellingen en een bereik van maar liefst 636%.

De Pinion versnellingsbakken in de P-Line hebben een CNC gefreesd 7075 aluminium behuizing.

Pinion C-Line
De lichtgewicht en compactere C-Line is verkrijgbaar in 6, 9 of 12 versnellingen en ook hier zijn de stappen gelijkmatig verdeeld.
Het grote verschil met de P-Line is de behuizing; geen aluminium, maar lichtgewicht magnesium (33% lichter).
 
De keuze voor vakantiefietsen valt vaak op de C1.12 als lichtere en meer betaalbare optie dan de P1.18. Deze C1.12 bak heeft nog steeds een groot bereik van 600%, verdeeld over gelijke stappen.

Vergelijk P1.18 met C1.12

Pinion bereik
C1.12P1.18
Aantal versnellingen1218
Bereik600%636%
Tussenstappen17.7%11.5%
Gewicht bak2100 gram2700 gram
Gewicht incl. tandwielen/riem/lagers, trapas, shifters etc.3348 gram3946 gram
Q-Factor166 mm174mm
BehuizingMagnesium7075 Aluminium
Garantie2 jaar (uitbreidbaar)5 jaar

Wat zijn de voordelen van een Pinion versnellingsbak?

  • In stilstand terugschakelen

    Net als bij Rohloff schakel je eenvoudig in stilstand. Met de simpele draaischakelaar schakel je eenvoudig en meerdere versnellingen tegelijk; in stilstand of al fietsend. Wel even de druk van de pedalen halen.

  • Meerdere versnellingen tegelijk schakelen

    Het maakt niet uit of je fietst of stilstaat, je kunt met een Pinion versnellingsbak meerdere versnellingen tegelijk op- of afschakelen. Geen excuus meer dus om die steile helling op te moeten lopen, want met één eenvoudige beweging schakel je meerdere versnellingen tegelijk terug en fiets je fluitend omhoog!

  • Onderhoudsarm

    Een Pinion versnellingsbak heeft zeer weinig onderhoud nodig. Zo hoef je maar 1x per jaar of 1x in de 10.000 kilometer olie te verversen.

  • Gates riem mogelijk

    De Pinon versnellingsbak is prima te combineren met de duurzame en onderhoudsarme Gates tandriem. Een riem heeft een aantal voordelen over een ketting:

    √ onderhoudsarm – je hoeft ‘m niet te smeren
    √ duurzamer – een riem gaat 2 tot 3 keer langer mee dan je normaal met een ketting zou doen.
    √ lichter

    Let wel, een riem is in het buitenland lastig te verkrijgen. Wij raden daarom aan altijd een reserveriem mee te nemen. De aanschafprijs van een riem is overigens wel hoger dan van een ketting.

    Tip: niet elke fiets is geschikt voor een riem. Aangezien een riem uit één stuk bestaat, moet je frame een opening hebben. Bovendien moet je frame stijf genoeg zijn om de zijwaardse krachten aan te kunnen. Santos, Avaghon en Idworx fietsen voldoen aan deze eisen.

  • Afstellen niet nodig

    Aangezien de indexering in de Pinion bak zelf zit en niet in de draaigreep, hoef je de versnellingen nooit af te stellen.

  • Stil

    In tegenstelling tot de Rohloff naaf, is de Pinion bak in z’n gehele bereik geluidloos.

Zijn er ook nadelen?

  • De aanschafprijs

    De Pinion versnellingsbak is aanzienlijk duurder dan de Rohloff naaf. Zeker de CNC gefreesde P1.18 heeft een aardig prijskaartje. Daarentegen is de levensduur groot en zijn de onderhoudskosten minimaal.

  • Gewicht

    De bak is niet licht, zelfs de magnesium C1.12 weegt al snel 600 gram meer dan een Rohloff naaf (het totale gewicht om de aandrijvingen werkend te krijgen).

  • Aangepast frame

    Je hebt een aangepast frame nodig om de bak in op te hangen. Eenvoudig terug naar een ander versnellingssysteem is daardoor niet mogelijk.

Vergelijk met Rohloff

Misschien wel de meest gestelde vraag wanneer klanten hun oog hebben laten vallen op een intern versnellingssysteem; wat is het verschil met de Rohloff naaf?

  • Aantal versnellingen

    Rohloff heeft altijd 14 versnellingen, Pinion is beschikbaar in meerdere varianten, waarbij 18 versnellingen het grootst is.

  • Bereik

    Rohloff: 526%
    Pinion C1.12: 600%
    Pinion P1.18: 636%.

  • Stappen tussen de versnellingen

    Rohloff naaf: 13,6%
    Pinion C1.12: 17,7%
    Pinion P1.18: 11,5%

  • Prijs

    Een fiets met Pinion C1.12 is ongeveer 400 euro duurder dan Rohloff, een fiets met P1.18 is ongeveer 1100 euro duurder dan een fiets met Rohloff.

  • Geluid

    De Rohloff naaf maakt geluid in de versnellingen 1 t/m 7, de Pinion bakken zijn stil over het gehele bereik.

  • Elektrische ondersteuning

    Rohloff combineer je met Pendix E-drive
    Pinion combineer je met Alber Neodrives

  • Gewicht*

    Rohloff: ± 2671 gram
    Pinion C1.12: ± 3348 gram
    Pinion P1.18: ± 3946 gram

    *Totaal gewicht om de aandrijving werkend te krijgen.
  • Oliewissel

    Rohloff: elke 5000km of 1x per jaar
    Pinion: elke 10.000km of 1x per jaar

  • Garantie

    Rohloff: 2 jaar
    Pinion C-Line: 2 jaar**
    Pinion P-Line: 5 jaar

    ** Garantie is tegen een gering bedrag uit te breiden tot 5 jaar

Onze ervaringen met Pinion

We fietsten bijna 19.000 kilometer met de Pinion 18 versnellingsbak. Door Mexico, onverhard over de Great Divide Mountain Bike Route in de Verenigde Staten en Canada. En natuurlijk door Europa, zelfs met een Weehoo kinderkar achter de fiets. Het schakelen gaat heerlijk soepel en je voelt geen weerstand, ook is de bak geruisloos. Met 18 versnellingen heb je altijd de juiste te pakken en zijn zelfs steile onverharde, hellingen goed te doen. Wij fietsten overigens met 32T tandwiel voor- en achter.
Ook zijn onze klanten die met Pinion fietsen rijden enthousiast over de versnellingsbak.

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers