Maak een afspraak

© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.

Tel: 010 46 26 909

Norbert ontdekt Europa op zijn Avaghon X29

Norbert ontdekt Europa op zijn Avaghon X29

In het kader van ‘fietsers inspireren fietsers’ delen we graag leuke verhalen van Bike4travel klanten. In deze eerste editie: Norbert van Rijn.

Norbert, vertel eens wat over jezelf.

“Ik ben Norbert van Rijn, woonachtig in Delft, getrouwd en 2 kinderen. 48 jaar en in het dagelijks leven ben ik beleidsadviseur bij de Rijksoverheid. Ik heb een Avaghon X29 die helemaal naar mijn wensen is opgebouwd. Zo licht mogelijk (met een Carbon vork bv.) maar wel stevig genoeg voor off road tochten met bepakking. Ik ga meestal wel relatief licht bepakt, 2 Ortlieb tassen achter met max 12 kilo.”

Hoe ontdekte je fietsvakanties en wat sprak je zo aan?

“Ik ben ooit begonnen met mountainbiken en racefietsen in de jaren 90. Het vakantiefietsen is voor mij pas een kleine 10 jaar geleden begonnen. Het begon met de wens om op een sportieve manier de vakantie te beleven en toch ook een zekere hang naar vrijheid. Het leek met leuk om alleen een beginpunt en eindpunt te hebben en dan maar verder zien hoe we dat ter plekke invullen. Die eerste keer was naar diverse Griekse eilanden waaronder Rhodos. Dat was gelijk ook de grootste uitdaging omdat we door niet geschikt materiaal en veel te veel bagage toch wat problemen hebben gehad. Ik had bv naast de gebruikelijke Ortlieb achtertassen een grote rugzak. Absoluut onhandig, zeker in een warm klimaat. Daarnaast had ik een mountainbike (Klein) die ik had voorzien van een bagagedrager. Prima voor een snel parcours voor een paar uurtjes, maar 3 weken lang een ‘racy houding’ is niet ideaal. Nadat we terugkwamen is het hele achterwiel ingestort. Ook hadden we geen goede kaarten waardoor we regelmatig verdwaalden. Ik was met een vriend, waarmee ik nog steeds fietsvakanties doe. We zijn het erover eens dat die eerste fietsvakantie nog steeds de leukste was, ondanks alle problemen, of misschien wel dankzij.”

Wat maakt fietsvakanties zo leuk voor jou?

“Een fietsvakantie kent vele elementen. Naast het sportieve element is het leuk dat je de omgeving veel intenser beleeft. De toevalligheden die je onderweg meemaakt zijn altijd de kers op de taart. Die oude ruïne van een kasteel dat je onderweg tegenkomt, of dat ene leuke restaurantje dat je onderweg tegenkomt, of de lokale bewoners die je zo hartelijk ontvangen. De verhalen zijn legio. De kernwoorden voor mij zijn vrijheid en beleving.”

Waar heb je zoal gefietst en wat staat er nog op je verlanglijstje?

“Ik heb in het verleden mountainbike tochten in verre buitenlanden gedaan. Maar voor het vakantiefietsen ben ik binnen Europa gebleven. Dat is omdat er in Europa zoveel te zien is, daar ben ik wel achter gekomen. Naast veel tochten in NL, Belgie en Duitsland heb ik met name in Zuid Europa gefietst.
Een aantal tochten op de Griekse eilanden, zoals Corfu, Lefkas, Kefalonia en ook de grotere eilanden Kreta en Rhodos. Verder in Italië (Umbrië en Toscane) en Zuid-Spanje (Andalusië). Ik hou ervan om juist de ongebaande paden op te zoeken, dus de binnenlanden in en off road. Meestal echter is het een combi van weg en off road. Dat maakt dat de X29 voor mij zo geschikt is, met de juiste afmontage (Rohloff) en banden kun je bijna alles aan.
Volgend jaar wil ik vanuit Zuid Portugal, door Spanje fietsen en dan eindigen in Zuid-Frankrijk. Ik plan altijd een jaar vooruit voor de grote tochten. Dat moet ook vanwege werk en gezin.”

“Ik hou ervan om juist de ongebaande paden op te zoeken, dus de binnenlanden in en off road.”

Wat is je mooiste herinnering? En waarom?

“Die eerste fietsvakantie zoals hierboven vermeld. Maar ik denk toch ook aan die 2e fietsvakantie, dat was op Kreta. We kwamen aan op het vliegveld van Heraklion en er bleek een scheur te zitten in het aluminium frame van Mark, m’n fietsmaat destijds. Pure mishandeling door de vliegmaatschappij. Daar sta je dan met 3 weken fietsvakantie voor de boeg. Via, via zijn we lokaal uitgekomen bij een garage waar men wel kon TIG lassen. We hadden er geen vertrouwen meer in, maar uiteindelijk is het frame perfect gerepareerd. Nog wel direct en onder de voorwaarde dat we niet mochten betalen voor de reparatie! Uiteraard moesten we wel wat Ouzo, local wine en baklava tot ons nemen voordat we weer op de fiets stapten, heerlijk op de nuchtere maag. We werden vervolgens hartelijk uitgezwaaid door alle garagemedewerkers waarna we zwabberend onze weg vervolgden. Het enige was dat we vervolgens 1200 m moesten klimmen naar ons eerste hotel. Nog steeds aangeschoten zijn we uiteindelijk net voor het donker gearriveerd, maar ik weet niet meer goed hoe.
Onderweg werden we nog wel ingehaald door een autootje met ski’s bovenop, medio april op Kreta. De bergen zijn best hoog op Kreta, maar we vragen ons nog steeds af of dit geen zinsbegoocheling is geweest.”

Wat neem je altijd mee op fietsvakantie?

“Tegenwoordig mn GPS, nadat ik jarenlang kaarten heb gebruikt. En m’n Petzl uiteraard. Dat is bijna het eerste dat ik klaarleg.”

Welk advies heb je voor toekomstige vakantiefietsers?

“Geniet en ontdek. Je hoeft niet heel ver te gaan, ook in de nabije omgeving is veel moois te zien. Bijvoorbeeld in Zuid Duitsland. Zorg voor goed basismateriaal, en neem niet teveel mee, denk na over wat je echt nodig denkt te hebben.”

Norbert met z'n Avaghon X29 in Spanje
Avaghon X29

Ook een fiets bij Bike4travel gekocht en zin om mee te werken aan een interview? Stuur ons een mailtje!

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers

Adres
Satijnbloem 41
3068 JP Rotterdam
Nederland
Openingstijden winkel
 • Ma
  gesloten
 • Di - Do

  9.00 – 17.30

 • Vr

  9.00 – 19.00

 • Za

  10.00 – 17.00

 • Zo

  gesloten

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Informatie
Volg ons
© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.