Maak een afspraak

© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.

Tel: 010 46 26 909

Maak je fiets winterklaar! De 6 beste tips.

Avaghon X29 vakantiefiets

De dagen worden korter nu de herfst en de winter weer voor de deur staan. Aangezien veel van onze klanten hun vakantiefiets het hele jaar door gebruiken, ook voor woon-werk, is het tijd om je fiets winterklaar te maken. We geven je 6 handige tips.

Avaghon X29 vakantiefiets

Tip 1: poetsen!
Houd je fiets schoon. Niet het leukste klusje en zeker niet in de vrieskou, maar wel een hele belangrijke. Vooral met pekel is het zaak om je fiets regelmatig in ieder geval even af te spoelen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan als alles vastgeroest is. Vooral je velgen en spaken zijn kwetsbaar, houdt deze daarom pekel-vrij.

Kortom: spoel je fiets schoon, droog ‘m met een zachte doek en gebruik Radglans poetsolie op de vaste delen en siliconen spray op de bewegende. Spuit op alle delen die kunnen roesten (lakbeschadigingen, verchroomde boutjes, etc.) tectyl.

Let op: remblokken, velgen en schijven mogen niet vet worden.

Je ketting bescherm je het best met een Wet Lube in de winter. Let er op: als je met een tandenborstel het vuil eraf gaat halen, kan het zijn dat je vuil tussen de schakels propt. Hierdoor slijt je ketting weer sneller. Beter kun je het vuil eraf wrijven met een doek en je ketting daarna smeren met de Wet Lube. Nóg beter is het om je ketting in een PET-fles gevuld met lampenolie te doen. Schudt deze vervolgens een paar keer, zodat het vuil los komt. Laat de ketting dan goed uitlekken en smeer deze weer in met Wet Lube.

Een riem heeft geen speciale behandeling nodig in de winter, je houdt ‘m wel soepeler en je verlengt de levensduur met de riem-stift.

Tip 2: verlichting
Smeer contactvet op al je stekkers van je verlichting (bij de naafdynamo en evt bij het achterlicht).

Nu de schemer al weer vroeg invalt, is het van groot belang dat je goed zichtbaar bent als fietser. Rij je nog met batterij verlichting? Overweeg verlichting aangesloten op je naafdynamo, zo ben je altijd verzekerd van licht. Bijkomend voordeel is, dat je nu ook de mogelijkheid hebt om je telefoon of GPS op te laden.

Tip 3: gaat het fietsen in de winter zwaarder dan in de zomer?
Corrigeer je zadelhoogte. Grote kans dat je winterschoenen een dikkere zool hebben en je zadel dus te laag staat, waardoor het zwaarder fietsen is.
Ziet het nou echt wit van de sneeuw, overweeg dan juist je zadel iets te verlagen. Wanneer je dan een schuiver dreigt te maken, sta je makkelijk met beide benen aan de grond.

Tip 4: zorg dat je banden in orde zijn
Heb je half versleten banden, dan kun je ze beter voor de winter vervangen dan erna. Niets zo vervelend om in het donker en in de kou je band te moeten plakken.

 Winterbanden geven meer grip op het vieze en natte wegdek. Met spikes ben je helemaal goed voorbereid bij een bevroren ondergrond. Laat je er dan ook nog eens wat lucht uit lopen, dan ben je voorzien van de beste grip. Altijd handig dus om zo’n setje in huis te hebben.
Ook uit je gewone band wat lucht laten lopen, is trouwens al een hele verbetering.

Tip 5: voorkom vocht bij je remmen
Het kan wel eens gebeuren dat er zich vocht ophoopt in je remkabels. Als dat vocht bevriest, doen je remmen het niet meer. Druppel tijdens het monteren van remkabels een beetje olie in je buitenkabel om bevriezing te voorkomen. Dit geldt ook voor Rohloff kabels.

Tip 6: vervang je organische voor sintered remblokken
Gebruik in de winter de sintered remblokken voor je schijfremmen. Deze zijn beter bestand tegen natte omstandigheden en gaan daardoor ook langer mee gaan.

BONUSTIP: E-bikes – laadt je accu binnenshuis op
Accu’s kunnen niet zo goed tegen kou en je zult merken dat ze minder lang meegaan. Dit is een tijdelijk ‘probleem’, stijgen de temperaturen weer, dan is het ook meteen weer opgelost.
Het best kun je je accu binnenshuis opladen en eventueel bewaren mocht je deze in de wintermaanden niet gebruiken. En voor Pendix gebruikers, is er de speciale Pendix Accu Cover om je accu iets ‘warmer’ te houden.

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers

Adres
Satijnbloem 41
3068 JP Rotterdam
Nederland
Openingstijden winkel
 • Ma
  gesloten
 • Di - Do

  9.00 – 17.30

 • Vr

  9.00 – 19.00

 • Za

  10.00 – 17.00

 • Zo

  gesloten

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Informatie
Volg ons
© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.