Maak een afspraak

© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.

Tel: 010 46 26 909

Ilse en Jasper ontdekken de wereld op de fiets

Ilse en Jasper net over de top van de Kardung-pas in het noorden van India.

Deze keer in ‘fietsers inspireren fietsers’ het verhaal van wereldfietsers Ilse en Jasper.

Waar het allemaal mee begon

Samen met mijn partner Jasper reis ik graag op de fiets. We rijden sinds een maand op een Avaghon X29. En na een testrit in de Vogezen en het Zwarte Woud kunnen we zeggen dat de fiets goed bevalt.
In 2005 hebben wij onze eerste fietsreis gemaakt. We vertrokken toen voor een jaar, maar kwamen uiteindelijk twee jaar later pas terug, omdat we dit zo’n mooie manier van reizen bleken te vinden.
De kiem voor een fietsvakantie ontstond in Bolivia. Wij deden een jeeptour op de Salar van Uyuni. Op een ochtend stopten we ergens en daar konden we in een warm waterbron een bad nemen. En met de bevroren haren op het hoofd genoten we van de roze flamingo’s en witte bergtoppen om ons heen. Wij moesten na een uur weer vertrekken, en op dat moment kwam er een stel fietsers aanrijden en die zetten daar hun tent op. Toen zeiden wij tegen elkaar: dat zouden wij ook willen!

En in 2004 besloten we dat we nog een keer lang weg wilden. Jasper stelde voor om dat per jeep te doen, maar ik wilde niet alleen maar zitten. Zijn volgende voorstel was: de fiets dan?
En zo vertrokken wij in september 2006 voor het eerst op fietsreis. Sindsdien zijn al onze reizen op de fiets geweest.

Wat is jullie mooiste herinnering?

Het mooiste fietsten wij in Tibet, de Pamir, de Andes en in Ladakh. Hoog gebergte in combinatie met mooie natuur en cultuur. Ook vonden we de VS afgelopen jaar zeer verrassend qua natuur en Colombia was ook geweldig om rond te rijden. Het is moeilijk echt een keuze te maken, maar hoge bergen trekken toch wel het meest.

Waar hebben jullie zoal gefietst en wat staat er op de planning?

We hebben vooral in Azië en Zuid-Amerika gefietst. Maar ook met de VS en het Midden-Oosten hebben we kennisgemaakt op de fiets.
En we hebben nu weer een mooi plan op stapel staan. We vliegen eind augustus naar China om in ieder geval weer een jaar te gaan fietsen in Azië. Dat continent trekt en fascineert ons het meest: een combinatie van natuur, cultuur en geweldige keuken. We hopen deze reis in ieder geval de landen Japan, Korea en Taiwan van ons verlanglijstje af te kunnen strepen.

“Met bevroren haren op het hoofd genoten we van de roze flamingo’s en witte bergtoppen om ons heen. Wij moesten na een uur weer vertrekken. Op dat moment kwam er een stel fietsers aanrijden en die zetten daar hun tent op. Toen zeiden wij tegen elkaar: dat zouden wij ook willen.”

Wat is voor jullie zo bijzonder aan een fietsvakantie?

Tijdens een fietsreis word je terug geworpen op de enkele dingen die essentieel zijn: slapen en eten. Waar slapen we straks? Zetten we onze tent neer of slapen we in een guesthouse? En waar en wat eten we?
Waarom fietsen: je bent vrij, dichtbij de natuur, dichtbij mensen, hebt leuke ontmoetingen, bent lekker de hele dag actief bezig en buiten. Af en toe is fietsen bijna meditatief, trappers rond en verder niets meer dan genieten van de omgeving.

Wat was jullie grootste uitdaging geweest?

In het begin vond ik het lastig om planningen los te laten, maar het slechte weer, de tegenwind of het beroerde wegdek maakten dat ik dat toch wel moest doen. Ik hechtte ook veel te veel waarde aan beschrijvingen van anderen, maar waar het vorig jaar een droog jaar was en bijna nergens water te krijgen was, hadden wij juist water in overvloed. Maar voor mij is dat het moeilijkste: alles maar gewoon later gebeuren, zonder er grip op te hebben.
Maar de lastigste situaties ontstaan meestal door ander verkeer: een buschauffeur die je bewust afsnijdt of een vrachtwagen die een te ruime bocht neemt.

Heb je nog goede tips voor toekomstige vakantiefietsers?

Onze tip voor andere fietsers is vooral geniet, geniet van alles wat je om je heen ziet en wat er om je heen gebeurt. Laat alles los en ga gewoon. Een meer praktische tip is, zorg ervoor dat je je fietst kent en dat je basisreparaties zelf kunt uitvoeren. Wij nemen ook altijd reservemateriaal mee, zodat we enkele reparaties zelf kunnen uitvoeren.

Website

Voor wie Ilse en Jasper op hun komende reis wil volgen, bekijk hun website: www.opdetrappers.nl.

Lunch stop op weg naar de Torugart pas in Kirgizië.
Peru richting de Huascaran

Ook een fiets bij Bike4travel gekocht en zin om mee te werken aan een interview? Stuur ons een mailtje!

 

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers

Bike4travel Rotterdam
Adres
Satijnbloem 41
3068 JP Rotterdam
Nederland
Openingstijden winkel
 • Ma
  gesloten
 • Di - Do

  9.00 – 17.30

 • Vr

  9.00 – 19.00

 • Za

  10.00 – 17.00

 • Zo

  gesloten

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Informatie
Volg ons
© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.