Skip to main content
Tel: 010 46 26 909

Derailleurfiets ombouwen naar Rohloff

Derailleurfiets ombouwen naar Rohloff naaf

Regelmatig krijgen we de vraag of het mogelijk is om een derailleurfiets om te bouwen naar een Rohloff naafversnelling. En wat dat dan kost. Heel kort: ja, elke fiets met een derailleur kunnen we ombouwen naar een Rohloff naaf. Wat het precies gaat kosten, hangt af van het materiaal wat we nodig hebben, de arbeid en eventueel onverwachte aanpassingen aan de fiets. We leggen je in dit artikel uit wat er bij komt kijken en welke onderdelen er nodig zijn.

Derailleurfiets ombouwen naar Rohloff naaf

Wil je een exact bedrag horen, maak een afspraak en kom langs met je fiets zodat we een offerte voor je kunnen maken.
Even voor de duidelijkheid, we hebben het hier over ombouw naar Rohloff naaf met ketting. Ombouw naar Rohloff met riemaandrijving kan alleen wanneer je frame daarvoor geschikt is (en een opening heeft).

Nieuw achterwiel

Bij het ombouwen naar een Rohloff naaf spaken we altijd een nieuwe velg in (36 gaats): de Rigida Andra (Rigida Andra 30 voor velgremmen en Rigida Andra 321 voor schijfremmen). Deze velg is speciaal gemaakt voor een Rohloff naaf. De naaf heeft namelijk een hoge flens, de spaken zijn hierdoor korter en staan in een steilere hoek. Bij de Rigida Andra zijn de spaakgaten van binnenuit verzonken onder een hoek, zo voorkomen we spaakbreuk bij de nippel. Voor een extra sterk wiel gebruiken we de Sapim RVS dubbel butted spaken.

Een Rohloff wiel is overigens 50% sterker dan een wiel met derailleur.

OEM asplaten

Om te voorkomen dat de binnenkant van de Rohloff naaf gaat ronddraaien moeten we een asplaat monteren die draaien van de naaf blokkeert. Afhankelijk van je fiets, zijn hiervoor verschillende mogelijkheden:

  • OEM plaat die past op speciale achterpadden (zoals bij Avaghon)
  • OEM2 plaat voor fietsen die een schijfrem nok hebben (zogenaamde IS2000/Postmount)
  • Draaimoment arm bij fietsen die geen speciaal achterpad hebben en waarbij schijfrem nok ontbreekt of al in gebruik is

Overige onderdelen die vervangen moeten worden

Shifter, kabels en achtertandwiel zijn bij de naaf inbegrepen. Daarnaast zijn flensringen verplicht en raden wij aan ketting en voortandwiel ook meteen te vervangen en heb je een nieuw handvat nodig die past bij de draaishifter

Na inspectie bepalen we ook of we een Interne of Externe Rohloff monteren. De interne naaf heeft namelijk een nok onder de liggende achtervork nodig voor een nette montage. Ontbreekt deze nok of lopen de derailleurkabels door het frame, dan raden we aan om een Externe Rohloff naaf te kiezen, zodat kabels netter weggewerkt kunnen worden.

Ketting spannen

Een ketting rekt uit en moet opgespannen worden. Dat kan op drie manieren; eccentrische trapas, schuifpadden of kettingspanner. Bij ombouw en het ontbreken van eccenter of schuifpadden, gebruiken we een kettingspanner. Die lijkt op het achterderailleur-wieltje en is heel stijf. Grote voordeel van de kettingspanner is, dat je je niet bezig hoeft te houden met het opspannen van je ketting, dit gaat automatisch. Optisch is het wel wat minder mooi.

Onvoorziene onderdelen

Wanneer we de fiets niet kennen en bijvoorbeeld niet eerder in onderhoud hebben gehad, kan het zijn dat we tegen onverwachte zaken aanlopen, welke invloed hebben op onderdelen en extra kosten. Uiteraard doen we dit in overleg.

Is elke fiets het waard om om te bouwen naar Rohloff?

Dat is aan jezelf natuurlijk. Als je fiets 500 euro waard is of gekost heeft, dan staat een inbouw van rond de 1500 euro natuurlijk niet in verhouding. Wij raden dat dan ook af, want je hebt dan nog steeds een frame van mindere kwaliteit, die zeer waarschijnlijk niet geschikt is om ook maar iets van bepakking aan te hangen.

Heb je interesse om je fiets om te laten bouwen naar Rohloff naaf? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een inspectie en offerte.

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers