Skip to main content
Tel: 010 46 26 909
Bikefit Tip

Zadelpijn: doe-het-zelf zadel test rapport (download)

26/05/2023
Santos Bikes bij Bike4travel

Een goede afstelling valt of staat met de juiste zadelhoogte. Te laag of te hoog is inefficiënt en zorgt voor medische klachten, zoals knie- en rugklachten. Maar hoe bepaal je de juiste zadelhoogte?

Zoek op het internet en je vindt allerlei trucs om de juiste zadelhoogte te bepalen. Zoals de ‘binnenbeenlengte x 1.09’ of ‘zet je hak op het pedaal en je been mag dan gestrekt zijn’ of ‘de hoek van de knie mag in de laagste stand tussen de 25-30 graden zijn’ etc. Al deze technieken kunnen het goed hebben, maar het is zeker geen 100% garantie. Je kunt ze wel als uitgangspunt gebruiken en van daaruit starten om de daadwerkelijke zadelhoogte te bepalen. Want het is nou eenmaal zo, dat je lichaam en je lichaamsmaten, je verhoudingen, je soepelheid, je flexibiliteit etc. allemaal niet te vangen is in cijfers. Daarnaast ben je misschien wel een natuurlijke ‘toe-dipper’ of ‘heel-dropper’ en dat neem je niet mee in de theorie. En bijvoorbeeld de formule ‘binnenbeenlengte x 0.883’ laat de cranklengte compleet buiten beschouwing. En de methode ‘kan ik met mijn voeten bij de grond’ – waarschijnlijk de meest gebruikte – is compleet fout. We verkopen tenslotte geen loopfietsen.
Er zitten dus nog wat haken en ogen aan al die formules.

Wat moet je dan wel doen? Voelen, ervaren; kortom: vergelijkend testen op een pasfiets. Een dynamische fit, samen met een getrainde bikefitter. Ieder mens heeft een zone waarbinnen de zadelhoogte goed is, voor de een is die zone 1cm, voor de ander slechts een paar millimeter.
Ga daarom op zoek naar die zone; want we kunnen vaak beter bepalen wanneer iets niet meer goed is, dan wanneer het wel goed is. Werk in stapjes van 3-5mm naar het moment dat het te hoog voor je voelt en doe hetzelfde voor wanneer het te laag voelt. Zo heb je je ‘zone te pakken’. Je kunt er vanuit gaan, dat hoe hoger je in die zone zit, hoe efficiënter je trapbeweging is en hoe makkelijker je vooruit komt.

Heb je het idee dat je zadel te hoog staat, zet ‘m dan niet meteen centimeters omlaag, maar doe dat ook in stapjes van 3-5mm. Echt waar, dat maakt al een wereld van verschil.

Helaas zien we regelmatig dat het zadel te laag staat, ‘want dan kun je lekker makkelijk met je voeten bij de grond’…

Help, ik kan niet met mijn voeten bij de grond!

Je zadelhoogte is goed, je fietst lekker makkelijk, blijkt dat je vanaf het zadel gewoon niet met je voeten bij de grond kan! Maar dat is niet de bedoeling.., of toch wel?

Mijn vraag: heb je de fiets gekocht om te fietsen of om stil te staan? Ben je in minuten langer aan het fietsen of sta je vooral stil? Het is überhaupt niet verstandig om op het zadel te gaan zitten en zo je fiets (met bepakking) in balans te willen houden. Hoe onveilig is dat? Leer dus op- en afstappen! Ook bij een noodstop sta je met de juiste op- en afstaptechniek veel veiliger en stabieler stil. Hoe ziet dat er dan uit? Zo:

  1
  2
  3
  4

Een win-win situatie: zo staat je zadelhoogte goed afgesteld voor het fietsen; fiets je dus op de meest efficiënte manier en sta je stabiel en veilig stil met je fiets tussen je benen. Voor het opstappen geldt hetzelfde in omgekeerde volgorde, dus niet vanuit het zadel, maar met een voet op het pedaal en vanuit die stand starten.

Samenvattend

Zorg dat je zadelhoogte goed is voor de meest efficiënte pedaalslag en maak jezelf het op- en afstappen op de juiste manier eigen. Zo fietst het het makkelijkst, voorkom je klachten en sta je veilig stil. Of je vanaf het zadel met je voeten bij de grond kunt, geeft dus een foute indicatie van de juiste zadelhoogte en is dus ook een slechte afstelling voor het fietsen.