Maak een afspraak

© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.

Tel: 010 46 26 909

Bestemming onbekend: Jeroen Kleiberg op wereldreis

Prachtige foto’s maakt hij op zijn reis naar het onbekende. Mogen wij aan je voorstellen: Jeroen Kleiberg. Rotterdammer, 40 jaar jong, ongetrouwd en zonder kinderen. Zijn fiets: Avaghon S26 met Rohloff naaf.

Tot begin dit jaar was hij projectmanager voor IT projecten bij de Rijksoverheid. Hij heeft ontslag genomen omdat hij meer voldoening wil halen uit zijn dagelijkse leven. Hij houdt van vrijheid en autonomie en zijn vaste baan paste daar niet meer bij.

“I like to explore some more.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met fietsvakanties?
Mijn allereerste grote reis was vanaf 2005. Het was een reis over land naar Singapore en vervolgens
door naar Australië. Vooral in het begin als klassieke backpacker met te veel bagage en reizend met openbaar vervoer. Het was frustrerend om al het moois van achter glas te zien en meestal weer afgeleverd te worden in de zoveelste stad. Ondanks de voorliefde voor minder platgetreden paden, merkte ik dat op deze manier reizen toch vooral gericht bleef op de plekken die in de reisgids staan beschreven.
Een goede vriend was op dat moment met een Avaghon aan het fietsen in Zuid-Amerika. Na zijn verhalen hoefde ik na terugkomst niet lang na te denken om ook een Avaghon aan te schaffen en voortaan zo veel mogelijk op de fiets te gaan reizen. Het was wel een beetje een gok, want daarvoor fietste ik eigenlijk niet. Ik was meer van het wandelen.

In 2009 heb ik mijn eerste fietsvakantie gedaan op mijn Avaghon: de klassieke Groene Weg naar de Middellandse Zee.

Wat maakt fietsvakanties voor jou nou zo leuk?
Met fietsvakanties kan ik veel van wat ik het allerliefste doe combineren: actief bezig zijn, in de buitenlucht zijn, fotograferen en kamperen. Leuke bonus is dat ik als fietser ongelooflijk veel moet eten. Dat doe ik dan ook graag. Misschien een cliché, maar bij fietsen gaat het niet om de bestemming, maar om de reis er naar toe.

Op de fiets ben ik daarnaast volledig onderdeel van de omgeving waar ik doorheen fiets. Ik ruik alles, ik hoor alles en ik zie alles. Er is geen autoruit of motorhelm die mij afsluit van de omgeving. Ik ben niet anoniem, dit leidt tot ontelbare leuke ontmoetingen.

Voor mij betekent fietsen absolute vrijheid en autonomie. Ik kan gaan en staan waar ik wil en ben van niemand afhankelijk. Op de fiets kan ik genoeg meenemen om dagen onafhankelijk te zijn. Al fietsend leg ik voldoende kilometers af om relatief snel in een andere omgeving of een andere wereld te komen.

Waar heb je zoal gefietst en wat is je grootste droombestemming?
Omdat ik ook graag fiets in de weekenden en deze graag verleng, heb ik het grootste deel van Nederland inmiddels wel gehad. Ook België, Duitsland en Tsjechië heb ik aardig kunnen verkennen. Ik heb verder gefietst in Marokko, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Nieuw Zeeland. Ik heb een langere reis gemaakt naar Georgië, via Slowakije, Oekraïne en Turkije.

Ik ben nu mijn droom aan het fietsen: Ik ben van Georgië, via Armenië, Iran, Turkmenistan, Tadzjikistan inmiddels aangekomen in Kyrgyzstan. Ik was van plan om naar China te fietsen, maar dat plan heb ik onderweg verandert in Kazachstan, waar ik midden september deze reis eindig.

Al fietsend zijn er twee nieuwe dromen ontstaan: Pakistan met de Karakorum Highway en Bolivia.

Wat is je grootste uitdaging geweest tijdens je fietsavonturen?
Ik was erg blij toen ik mijn visum voor Turkmenistan ontving. Dat betekende dat ik niet per vliegtuig over een voor mij nog onbekend land hoefde te vliegen. Wel betekende dit dat ik in 5 dagen (de geldigheid van mijn transit visum), de bijna 600 km moest overbruggen
tussen Iran en Oezbekistan. 5 dagen fietsen door een grotendeels erg saai en uniform landschap, met alleen maar tegenwind en overdag temperaturen tot 47 graden in de schaduw. De uitdaging zat in het mentale. Mij zelf niet gek laten maken door de wind en leven in het moment. Genieten van het feit dat
ik het toch maar mooi aan het flikken was. Het was bijna meditatief en ik was dan ook erg trots op mijn prestatie. Vooral omdat ik onderweg een vergiftiging had opgelopen door het drinken van verontreinigd water, wat de uitdaging nog wat groter maakte.

Wat neem je altijd mee op fietsvakantie en wat raad je aan om thuis te laten?
Omdat fotograferen mijn grote passie is, gaan mijn camera en statief altijd mee. Fietsen en fotograferen zijn voor mijn een gouden combinatie.

Ik zie veel mensen met reusachtige hoeveelheden bagage fietsen. Vaak blijkt er heel veel kleding mee te gaan voor het geval dat. Vooral warme winterkleding neemt veel ruimte in beslag. Thuislaten en alleen met laagjes werken. Kleed je zelf als een ui.

Heb je nog een leuke tip of goed advies voor toekomstige vakantiefietsers?
Fietsen in Duitsland is een feest. Er zijn duizenden kilometers vrij liggende fietspaden aangelegd langs weinig bekende rivieren en door hele mooie dalen. In Duitsland schenken ze het lekkerste weissen bier, wat het perfecte drankje is na een dag fietsen.
Mijn belangrijste tip: Investeer in goede waterdichte tassen.

Volg hier de avonturen van Jeroen.

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers

Bike4travel Rotterdam
Adres
Satijnbloem 41
3068 JP Rotterdam
Nederland
Openingstijden winkel
 • Ma
  gesloten
 • Di - Do

  9.00 – 17.30

 • Vr

  9.00 – 19.00

 • Za

  10.00 – 17.00

 • Zo

  gesloten

Bike4travel is de fietsspecialist voor vakantiefietsers, wereldfietsers en forenzen. Opgericht door wereldfietsers voor wereldfietsers! Bezoek onze winkel aan de Satijnbloem 41 in Rotterdam voor een goed en eerlijk advies.

Informatie
Volg ons
© 2003 - Bike4travel. Alle rechten voorbehouden.