Skip to main content
Tel: 010 46 26 909

Maak kennis met de Avaghon X29 Single Speed Mountainbike

Avaghon X29 Single Speed

Dat de Avaghon X29 veelzijdig is, weet je vast al. Dat ‘ie ook als Single Speed Mountainbike ingezet kan worden, had je misschien niet gedacht. Toch blijkt ‘ie ook daarin perfect zijn plek in te nemen.

Waarom deze setup? Zelf ben ik elke week te vinden op het MTB-parcours in Bergschenhoek en mijn brein ging met me aan de haal: wat te doen voor meer uitdaging op de Nederlandse MTB parcours met meer krachttraining en techniek om wel diezelfde snelheid te behouden?

Men neme een Avaghon X29 frame; een stijf frame voorzien van schuifpadden en in het bezit van prima MTB eigenschappen. Voor de voorvork kwam ik uit bij de Lauf carbon voorvork met bladveren; de ideale combinatie tussen een vaste vork en een geveerde. Hij is licht (1000 gram) en in tegenstelling tot een gewone geveerde voorvork ‘pompt’ deze niet bij staand klimmen.

Ik wilde de fiets rond de 10 kilo houden en heb gekozen voor de aluminium 23mm Duke velgen (360 gram), CX Ray spaken, gekleurde DT spaaknippels (het oog wil ook wat!) en OHR naven. Deze naven zijn populair bij strandracers en ik wil deze naven nu een half jaar uittesten. Als ze bevallen, gaan we ze wellicht als optie aanbieden op onze vakantiefietsen, dat terzijde. De complete wielset komt op een gewicht van 1470 gram.

Voor de techneuten; in het voorwiel zit een steekas 110-15mm en achter steekas 142-12mm; de eerste Avaghon met steekas schuifpadden.

Tubeless or not tubeless, that’s the question

Voor de Single Speed heb ik gekozen voor een combinatie; voor zit een sterke en lichte Tubolito binnenband.  Geen onderhoud nodig, in tegenstelling tot tubeless; de latex moet je elke 6 maanden vervangen. Met drie mountainbikes, wil ik dat zoveel mogelijk beperken. 😉 Toch heb ik achter voor Tubeless gekozen, omdat dit de beste bescherming biedt tegen een stootlek (snakebite), iets wat bij mij alleen op het achterwiel nodig is.

Lekker simpel, single speed!

Ik kan het niet ingewikkelder maken, 32 tands voor en 17 tands achter. Dat betekent knallend de heuvels op en flink doordraaien op het vlakke, maar nooit meer fout schakelen. 😉 Kortom, ik zette dit jaar meteen m’n PR scherp.

Remmen

Qua remmen heb ik weer gekozen voor de Magura MT4 hydraulische schijfremmen. Deze zitten ook op mijn vakantiefiets en bevallen me gewoon heel goed en zijn overigens standaard op de Avaghon X29 vakantiefiets.

En wat zit er verder nog op? Thomson zadelpen, carbon stuur, Schwalbe Racing Ray en Racing Ralph banden in de classic uitvoering.

En wat mag dit moois uiteindelijk allemaal wegen? Schoon aan de haak bleef ik met 9,9kg nét onder mijn doelgewicht. Tel er een bidonhouder bij op en mijn pedalen, dan komt het totaal op een mooie 10,3 kilo.

En hoe fietst ‘ie?

In één woord: super! De fiets voelt lichter aan dan de 10kg die hij is. Hij rijdt soepel en afdalen gaat extreem goed, zelfs beter dan mijn Carbon XC fiets met geveerde vork. Klimmen moet vol gas, dus altijd een snelle tijd én een stevige training.

Alles wat je nu nog moet weten is de kleur: RAL 5021 Wasserblau

Custombuilt

Ook deze Single Speed past perfect bij onze custombuilt mogelijkheden. En met een paar kleine aanpassingen zet je er een Rohloff naaf met riemaandrijving of een 1×12 speed derailleur op. Zo is ie optimaal samen te stellen voor je volgende bikepacking avontuur.

Meer weten? Je bent van harte welkom voor een proefrit

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers