Skip to main content
Tel: 010 46 26 909

Advies & proefrit(ten)

Hoe werkt dat eigenlijk bij Bike4travel?

Van wens naar droomfiets

Een nieuwe vakantiefiets kopen is geen halfje brood. Santos, Idworx, Avaghon of VSF? Welke fiets past bij je doel? Wat is voor jou de ideale vakantiefiets? In dit artikel geven we je een aantal tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van jouw mooie trekkingfiets. En hoe werkt dat bij ons? We leggen je stap voor stap uit, hoe wij je kunnen helpen met het kiezen van jouw ideale vakantiefiets. Zo geven we je handvatten om zelf te bepalen wat je belangrijk vindt en waar je op moet letten.

De onderwerpen:

 • Onze adviseurs
 • Wat is een goede vakantiefiets?
 • Waar ga je de fiets voor gebruiken?
 • Welke aandrijving past bij je wensen
 • Schijfremmen of velgremmen; de voor- en nadelen op een rij
 • De onderdelen; stuur, zadel, banden, verlichting, etc.
 • Het maken van een proefrit
 • Meten is weten! Welke framemaat heb je nodig?
 • Bestellen van de fiets
 • De moeilijkste stap: wachten op je droomfiets
 • Afhalen van je nieuwe fiets
 • De nazorg
 • Plan een afspraak voor een proefrit

Onze adviseurs

Bikefit bij Bike4travel

We stellen je graag even voor aan onze drie deskundige adviseurs; bikefit gecertificeerd en wereldfietsers in hart en nieren.

Ellen van Drunen

Ellen van Drunen

Aanwezig: dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Ellen is opgeleid door Marco en is eerste aanspreekpunt in de winkel. Ze is bikefit gecertificeerd, ervaren wereldfietser en test-redacteur geweest voor diverse fietsmedia. Ze kent de fietsen en onderdelen zeer goed en inspireert je graag om van het fietsleven te genieten. Met input van Marco schreef ze ons ‘Handboek Fietsvakantie’.

Elmar van Drunen

Elmar van Drunen

Aanwezig: dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Elmar heeft de leiding over de werkplaats en de bouw van Avaghon fietsen. Hij is bikefit gecertificeerd en ook een zeer ervaren wereldfietser. Met zijn schat aan ervaring en technische kennis kan hij je uitstekend adviseren bij de aankoop van je nieuwe fiets.

Marco de Wit

Marco de Wit

Aanwezig: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

Marco is de oprichter van Bike4travel. Hij is bikefit gecertificeerd, een zeer ervaren wereldfietser en kan uitstekend luisteren naar je specifieke wensen. Met zijn achtergrond als ingenieur weet hij alles van de techniek achter de fietsen. Marco is vooral bezig met eigen ontwerp van onderdelen en fietsen.
Samen met Ellen schreef hij het boek ‘Handboek fietsvakantie’.


Een goede vakantiefiets

Je bent geïnteresseerd in een nieuwe vakantiefiets van Santos, Idworx, Avaghon of VSF. Fijn dat je ons gevonden hebt! We vertellen je er graag meer over.

Een vakantiefiets is niet zo maar een fiets. Een vakantiefiets is namelijk een specifieke fiets. Het is een fiets die geschikt is om jou en je bagage te dragen en heeft als belangrijkste eigenschappen een sterk en stijf frame met ijzersterke wielen, een comfortabel rijgedrag en betrouwbare en duurzame onderdelen. Maar belangrijker: hij is pas echt goed, als jij ‘m ook nog eens lekker vindt fietsen. De één houdt van direct stuurgedrag, de ander noemt dat nerveus. De één houdt van een stabiele rechtdoor fiets, de ander noemt dat lui.

Bij Bike4travel hebben we een assortiment fietsen van Santos, Idworx, Avaghon en VSF die voldoen aan die eigenschappen, zodat je onbezorgd op fietsvakantie kunt. Hoe we dat weten? Niet alleen testen we de fietsen regelmatig zelf (oei, wat een straf, wéér op fietsvakantie! 😉 ), maar luisteren we ook naar de feedback van onze klanten.

Wat vertellen we je nog meer over de vakantiefietsen? Wanneer je langs komt voor een advies leggen we je alles uit over de merken Santos, Idworx, Avaghon en VSF en hun verschillende modellen. Ook komt materiaal aan bod en vertellen we je graag over de eigenschappen van staal, aluminium en titanium. En vraag maar raak! We helpen je graag.

Santos Bikes
Avaghon vakantiefietsen
Idworx vakantiefietsen
VSF Vakantiefietsen

Waar ga je de fiets voor gebruiken?

Wij zijn ontzettend nieuwsgierig! En niet zonder reden, want om je goed te adviseren, is het belangrijk om te weten wat je doelen zijn. Is het puur een woon-werk fiets, ga je op wereldreis of zoek je een vakantiefiets voor relaxte vakanties of weekendjes weg? Fiets je veelal verhard of zoek je liever de ruige onverharde paden op? Alle smaken daar tussenin zijn uiteraard ook een optie.

Door goed te luisteren naar je antwoorden, hebben we een idee welke fietsen het meest geschikt zijn voor jouw doel; jouw ideale fiets. Samen bekijken we de fietsen in de showroom en vertellen we je over de eigenschappen, de wielmaten, de mogelijke afmontages en beantwoorden we natuurlijk graag al je vragen.


Welke aandrijving past bij je wensen?

Met aandrijving bedoelen we Rohloff, Pinion, derailleur of Alfine. We leggen je de verschillende voor- en nadelen uit van ieder systeem, zodat je voor jezelf kunt bepalen wat voor jou belangrijk is. Wat namelijk voor de één een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Daarom houden we het graag bij de feiten.

Als wereldfietsers hebben we tienduizenden kilometers ervaring met deze systemen en die delen we natuurlijk graag met je.

Zo fietst Marco tijdens zijn vakanties met een Avaghon met Pinion P1.18 versnellingsbak en staat hij regelmatig op het podium bij een mountainbikewedstrijd met zijn Santos 4.29. Chantal trapt al heel wat kilometers weg met haar Rohloff naaf met riemaandrijving en maakt haar dagelijkse woon-werk ritten op een VSF.
Elmar en Ellen fietsen al heel wat jaren met Rohloff naaf en tijdens een deel van hun wereldreis hebben ze ook ruim 10.000 kilometer met een Pinion P1.18 gefietst. Elmar is al jarenlang het gezicht van Pinion en siert op de website en brochures. 😉
Adriaan ging op wereldreis met derailleur en Michiel zit regelmatig op de mountainbike met derailleur. Zoals je ziet, hebben we nogal wat ervaring in huis met de verschillende aandrijvingen.


Schijfremmen of velgremmen: de voor- en nadelen op een rij

Niet geheel onbelangrijk: de remmen. Met bepakking heb je nogal wat gewicht wat je veilig tot stilstand wil brengen, betrouwbare remmen zijn een must. Vakantiefietsen zijn tegenwoordig veelal uitgerust met hydraulische schijfremmen of velgremmen, de V-brake zie je steeds minder. Terugtrapremmen en trommelremmen vinden wij niet geschikt voor vakantiefietsen, zelfs gevaarlijk.

Elk systeem heeft natuurlijk weer zijn voor- en nadelen. En het ene remsysteem past weer beter bij je dan het andere remsysteem. Omdat niet op elke fiets alle remsystemen mogelijk zijn, is deze keuze enigszins bepalend. Daarom vertellen we je graag wat de eigenschappen zijn van de remsystemen. Zo kun je ook hier weer weloverwogen een beslissing nemen voor het remsysteem wat past bij jouw ideale vakantiefiets. En tijdens een proefrit kun je zelf de remmen ook ervaren.


De onderdelen: stuur, zadel, banden, verlichting, etc.

Een vakantiefiets bestaat natuurlijk uit meer dan alleen een frame, aandrijving en remmen. Om het plaatje compleet te maken, geven we je dan ook meer informatie over de onderdelen en afmontage van de diverse trekkingfietsen in ons assortiment. Denk hierbij aan banden, zadel, stuur, verlichting, wel of geen naafdynamo, handvatten, dragers, standaard én de kleur.., die is voor jou!

Over al deze onderdelen kunnen we je informeren en ook hier geldt, dat we het graag bij de feiten houden. Je bepaalt zelf welke eigenschap voor jou het belangrijkst is.


De proefrit

Tijd voor een proefrit! Omdat het onze passie is, kunnen we je natuurlijk uren suf praten met alle technische eigenschappen van de fietsen van Santos, Idworx, Avaghon en VSF. Maar je staat vast te springen om zelf het rijgedrag van een aantal fietsen te ervaren. Proefritten zijn essentieel! Je kunt op papier al wel de ideale vakantiefiets samengesteld hebben, de praktijk is toch bepalend.

Statische bikefit
Om je enigszins goed op een fiets te zetten, doen we een basis bikefit. Hiervoor gebruiken we een bikefit systeem en meten we je binnenbeenlengte, je romplengte, je armlengte en je schoenmaat. Deze gegevens voeren we in in de computer en er komt een advies uit, dat wij als uitgangspunt gebruiken. De computer vraagt tenslotte niet of je lekker zit en gaat uit van ‘gemiddelden’ en niemand is ‘gemiddeld’, toch?
Maar voor een proefrit hebben we nu voldoende informatie.

De proefrit
Moet je uren, dagen of weken fietsen om te weten of ‘ie lekker fietst? Nee. Wij vinden dat dat niet nodig is. We snappen dat het om een grote uitgave gaat en dat je op zoek bent naar zekerheid. Een dag fietsen zal je niet ‘meer’ zekerheid geven dan een kwartier. Waarom zeggen we dat? De eerste 5 minuten zijn namelijk het belangrijkst!! In die eerste 5 minuten voel je het best hoe die fiets zich gedraagt, daarna ga je ‘wennen’ aan de fiets en is het veel lastiger om je nog te focussen op het rijgedrag van de fiets en ga je de aandacht verleggen naar zadel, stuur, de zithouding (die nog niet optimaal is…) allemaal zaken die nog gekozen/aangepast moeten worden. We weten dat het lastig is, maar probeer echt te letten op het rijgedrag van de fiets, hoe doe je dat? Als je gaat fietsen, let je op de volgende punten:

 • stuurt de fiets lekker door de bochten?
 • volgt de fiets de door jouw gekozen lijn?
 • hoe reageert de fiets bij kuilen en hobbels?
 • hoe is het stuurgedrag?
 • hoe voelt de wegligging?
 • hoe reageert de fiets bij een slalom?

Je kunt proefritten maken zo vaak je wilt, maar om het jezelf niet te moeilijk te maken, is het het best om je te beperken tot drie, maximaal vier modellen. En het grote voordeel van meerdere korte proefritten, is dat je snel kunt wisselen tussen de modellen en zo de fietsen echt goed kunt vergelijken.


Meten is weten! Welke framemaat heb je nodig?

De juiste framemaat verzinnen we niet zomaar en is zeker niet te bepalen met alleen je binnenbeenlengte of het feit dat je vorige fiets framemaat 57 was.
Je zithouding, je lenigheid, je persoonlijke voorkeur, eventuele beperkingen en ga zo maar door, hebben allen invloed op het bepalen van de juiste framemaat.

Daarom doen onze bikefit specialisten ALTIJD een dynamische meting op de pasfiets wanneer je besluit om de fiets bij ons te kopen.

Kies het juiste zadel voor je vakantiefiets

Samen met jou gaan we kijken welke afstelling perfect bij je past. De pasfiets is fiets-onafhankelijk en kunnen we eenvoudig aanpassen. Zodra je overtuigd bent dat de afstelling goed is, noteren we belangrijke maten, zoals:

 • zadelhoogte
 • stuurlengte recht
 • stuurlengte schuin
 • stuurhoogte
 • eventuele offset van het zadel

Naast bovenstaande gegevens, hebben we tijdens de meting ook het gewenste zadel en stuur bepaald.
Nu bepalen we met de geometriegevens van de gewenste vakantiefiets welke framemaat geschikt is. We leggen je ook meteen de mogelijkheden uit binnen die framemaat. Kun je bijvoorbeeld in de toekomst toch nog wat sportiever zitten of juist comfortabeler? Dat je mogelijkheden hebt, is altijd fijn om te weten, maar ook kan duidelijk worden wat de beperkingen zijn van de framemaat. Op deze manier maak je weloverwogen een beslissing.


Bestellen van de fiets

Alles klopt! Je hebt je gewenste vakantiefiets, in de juiste framemaat, afgemonteerd met de onderdelen die bij je wensen en budget passen. We gaan de fiets voor je bestellen bij de leverancier en hiervoor vragen we een aanbetaling.

Je ontvangt van ons binnen een week een email met daarin praktische tips en een kortingscode voor in de webwinkel. Deze code is een half jaar geldig en geeft je recht op 10% korting op alle artikelen, behalve fietsen, tandems en cursussen. Zo kun je de wachtperiode een stuk makkelijker doorkomen! En alvast nadenken of zelfs bestellen van accessoires, zoals kilometertellers en tassen. Geef je dit bijtijds aan ons door, dan monteren we de spullen gelijk voor je.


Wachten op je nieuwe fiets…

Omdat je droomfiets speciaal voor jou is besteld, zit er ook een levertijd aan vast. Deze verschilt per merk en per periode. Tijdens de voorjaarsdrukte kunnen levertijden bij sommige merken oplopen. We informeren je hier al voor de bestelling over.

We proberen altijd een zo nauwkeurige levertijd te geven, maar helaas wil deze tijdens de drukke periode nog wel eens afwijken. Bespreek dit tijdens de aankoop.

Zodra je fiets gereed is om af te halen, ontvang je van ons een mail of nemen we telefonisch contact met je op.


Afhalen van je fiets

Yes! Het wachten is voorbij: je nieuwe fiets staat klaar om af te halen. Je krijgt bericht van ons met informatie over het afhalen, zodat je meteen een afspraak kunt inplannen.

We hebben de fiets precies zo afgesteld als we tijdens de meting op de pasfiets bepaald hebben. Ook hebben we eventuele accessoires zoals kilometerteller, spiegel en tassen al voor je gemonteerd (geef dit bij voorkeur al vóór het afhalen door). Je krijgt uitleg over de fiets, leesvoer om thuis als naslagwerk te gebruiken en een servicekaart. Natuurlijk maak je eerst nog even een proefrit om je mooie, nieuwe fiets! En misschien wil je wel meteen een verzekering afsluiten, dan helpen we je daar ook gelijk bij. Is alles duidelijk en ben je klaar om de wijde wereld in te trekken? Dan volgt het minst leuke deel: afrekenen. De fiets is nu echt van jou en we wensen je ontzettend veel fietsplezier!


De nazorg

Heb je vragen, schroom niet om ons te bellen. Verder zit er bij de aanschaf van je fiets een gratis servicebeurt: de 1000 kilometer beurt. Maak hier ook gebruik van en plan deze tijdig in. Je fiets krijgt dan zijn eerste grote servicebeurt; we kijken remmen na, spaakspanning lopen we na, balhoofd controleren we, aandrijving controleren we en we doen een oliewissel van je Rohloff naaf of Pinion versnellingsbak. Ook controleren we de riemspanning. Kortom: we kijken je fiets helemaal na!

Let op: in het voorjaar en de vroege zomermaanden is het ontzettend druk in onze werkplaats. Plan daarom je servicebeurt (of eventuele onderhoudsbeurten) ruim op tijd in. De wachttijd kan in die periode oplopen tot 2-4 weken.

Meer weten?

Heb je na het lezen van onze werkwijze interesse in een adviesgesprek en proefrit? Bel voor een afspraak met 010 46 26 909 of boek direct een afspraak online:

Downloads

Onze gespecialiseerde adviseurs

Bikefit bij Bike4travel Bikefit bij Bike4travel

Marco, Ellen en Elmar

Bikefit gecertificeerd

Torke Bicycle Fitting bij Bike4travel

Bikefit bij Bike4travel

“Je krijgt advies over
wat jij nodig hebt.”

Kom langs voor advies van ervaren vakantiefietsers